
CIRCULAR F. NO. 91/58/66-ITJ(19) 
 

18/05/1967 
 
Interpretation of provision of s. 40(a)(ii) of IT Act, 1961—
Clarification regarding 
 
BUSINESS EXPENDITURE 
SECTIONS 40(a)(ii), 
 
Recently a case has come to the notice of the Board where the ITO has 
disallowed the ‘cess' paid by the assessee on the ground that there has 
been no material change in the provisions of s. 10(4) of the old Act and 
s. 40(a)(ii) of the new Act. 
 
2. The view of the ITO is not correct. Clause 40(a)(ii) of the IT Bill, 1961 
as introduced in the Parliament stood as under: 
 
"(ii) any sum paid on account of any cess, rate or tax levied on the profits 
or gains of any business or profession or assessed at a proportion of, or 
otherwise on the basis of, any such profits or gains". 
 
When the matter came up before the Select Committee, it was decided 
to omit the word ‘cess' from the clause. The effect of the omission of the 
word ‘cess' is that only taxes paid are to be disallowed in the 
assessments for the years 1962-63 and onwards. 
 
3. The Board desire that the changed position may please be brought to 
the notice of all the ITOs so that further litigation on this account may be 
avoided. 
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